Bahan-Bahan:[cara 1]
Segenggam ikan bilis digoreng
2 biji bawang merah ditumbuk
1 biji bawang Putih ditumbuk
Cili kering dikisar
Air asam jawa
Minyak
1 labu dan bawang besar dikisar halus
Belacan
Gula
Garam
Ajinomoto
Cara:
Minyak dipanaskan, masukkan bawang putih dan bawang merah. Dah naik bau dan kekuningan masukkan cili + bawang besar yang dikisar halus + gula + garam + aji + belacan dan air asam.Masak hingga cili masak sampai timbul minyak baru masukkan ikan bilis yang digoreng
Cadangan Hidangan:
Kalau buat sambal ni bayak2 tanpa ikan bilis pun takpe. Boleh buat sambal segera, tambah ikan goreng ke, buat nasi& mee goreng serta ayam masak merah pun sedap.
Tambahan:
Rahsia kesedapan sambal tumis ni terletak pada bawang besar yang dikisar
tadi. Sambal semuanya sama tapi nak tahu sedapnya sambal ni kena cuba baru tahu.
bahan2 (sumber - cook4u)[cara2]
Bahan:
1 cawan ikan bilis - dicuci, toskan dan goreng
1 labu bawang besar - potong kasar sedikit
kisar:
10 tangkai cili kering, direndam air panas dlm 15 minit
5 ulas bawang merah kecil
1 labu bawang besar
1 ulas bawang putih
sedikit belacan (ikut suka)
1 sudu keping asam jawa
gula melaka, secukupnya
garam, secukupnya
Cara ;:
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sampai naik baunya. masak sampai sedikit kering, kemudian masukkan air. (ikut suka — kalau suka berkuah lebih, banyakkan airnya dan kalau suka sambal yang pekat, kurangkan.)
Masukkan air asam, gula , dan bawang besar tadi. Masak sampai bawang layu. Masukkan ikan bilis yang sudah digoreng tadi dan kacau rata. Rasakan asam/garam dan manisnya. .
selamat mencuba
Wednesday, September 10, 2008
Sambal Tumis Nasi Lemak [sumber - mesra.net]
Posted by lynn lynda at 9/10/2008 04:00:00 PM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment