Tom Khaa Kai (Chicken, Coconut and Galangal soup)
(sumber dari MummyRoz RN)
Bahan:
750 ml santan (ataupun 200 ml santan Harmuni kotak, tambah air 550ml)
2 batang serai (diketuk)
2 inci lengkuas (dihiris kasar)
4 biji bawang merah (ditumbuk / blender)
400 g isi ayam
2 sudu makan sos ikan (produk Thailand, ada dijual di supermarket)
200 g tomato (dibelah 6 atau 8)
150 g cendawan tiram (dicarik-carik, jadi 2 atau 3 slices)
3 sudu makan jus limau nipis
1 sudu makan gula
6 helai daun limau purut
5 biji cili padi merah atau 2 biji cili merah (buang biji dan dihiris halus)
Sedikit garam
Sedikit daun ketumbar (optional, untuk hiasan)
Cara:
Masukkan santan, serai, lengkuas dan bawang merah ke dalam periuk, masak dengan api kecil sehingga mendidih.
Masukkan ayam, sos ikan, gula dan didihkan sampai ayam dah masak. Kacau selalu supaya tak pecah minyak.
Masukkan tomato, cendawan dan didihkan lagi dalam 3 minit.
Masukkan jus limau nipis, daun limau purut dan cili.
Tambahkan garam secukupnya.
Sup ni tidaklah pedas sangat, ia sepatutnya ada rasa manis, masam dan masin.
Untuk hiasan, taburkan sedikit daun ketumbar sebelum dihidang.
Friday, September 12, 2008
Tom Yam Ayam Bersantan
Posted by lynn lynda at 9/12/2008 03:22:00 PM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment